Verschillende therapeuten
Uitleg belangrijkste kenmerken van de beroepen sportmasseur voor paarden, dierfysiotherapie (paardenfysiotherapie) en osteopathie.
- De paardensportmasseur houdt zich voornamelijk bezig met de spieren van het paard. Het goed functioneren van het spierenstelsel is van belang voor het correct bewegen van het paard, maar heeft ook invloed op het functioneren van de rest van het lichaam. Doordat de bloedsomloop en stofwisseling worden beïnvloed heeft de massage ook positieve invloed op het welzijn van het paard. De sportmasseur werkt met zijn handen en voelt waar eventuele spierproblemen zitten. Een goede sportmasseur behandelt altijd het hele paard. Correct uitgevoerde sportmassage is ontspannend en werkt mee aan een sneller herstel na problemen. Bij regelmatige toepassing voelt de sportmasseur de verschillen met de vorige behandeling en zo werkt sportmassage zelfs preventief ter voorkoming van blessures. Een sportmasseur stelt geen diagnoses maar zal bij twijfel over een bepaalde klacht doorverwijzen naar een dierenarts of paardenfysiotherapeut.
Er zijn verschillende opleidingen tot paardensportmasseur. Deze zijn vermeld op onze website. Wil je het vak goed leren, dan is een uitgebreide opleiding waarin veel aandacht aan theorie en praktijk wordt besteed heel belangrijk. Meestal duurt een goede opleiding ongeveer een jaar en zijn er meerdere modules die je moet volgen. Ook is belangrijk dat de opleiding wordt afgesloten met een examen om te toetsen of de kandidaat alle stof goed beheerst (theorie en praktijk), zodat je ook vaardig bent om in vaktermen met een dierenarts of paardenfysiotherapeut te communiceren indien nodig. Dit betekent o.a. ook het leren van de Latijnse namen van de spieren en het skelet.
Sportmasseur voor paarden is (nog) geen wettelijk erkend beroep. Helaas zijn er ook mensen die zich sportmasseur noemen na het volgen van een dagcursus of opleiding van een paar dagen. Het valt te betwisten wat de vakkennis en praktijkkunde van deze masseurs is, maar een goed opgeleide paardensportmasseur bewijst zichzelf door het leveren van kwaliteit. Kwaliteit leer je bij een goede opleiding. Tenslotte wil iedereen het beste voor zijn of haar paard. De VPSN (Vereniging voor Paarden Sportmasseurs Nederland) is een beroepsvereniging voor paardensportmasseurs die een diploma hebben behaald bij een van de erkende opleidingsinstituten als vermeld op de website van de VPSN. Zie daarvoor www.vpsn.nl.
- De paardenfysiotherapeut heeft de 4-jarige HBO-opleiding tot humaan fysiotherapeut afgerond en heeft zich daarna gespecialiseerd met een 2-jarige post HBO-opleiding fysiotherapie voor dieren. Alleen na het behalen van dat diploma mag je je dierfysiotherapeut noemen. Het is een wettelijk erkend beroep net als dierenarts. De paardenfysiotherapeut houdt zich bezig met het hele bewegingsapparaat van het paard, dus naast de spieren ook met de gewrichten, de pezen en banden en het zenuwstelsel. De paardenfysiotherapeut gebruikt ook massage en mobiliserende technieken, maar focust voornamelijk op hals, rug en wervelkolom.
- De osteopaat houdt zich ook bezig met de gewrichten, waaronder de wervelkolom, maar ook met de organen en zenuwstelsel van het paard. Een osteopaat gebruikt bij de behandeling ook zijn handen en gebruikt mobiliserende technieken voor het losmaken van de gewrichten. De osteopaat weet hoe het functioneren van de organen invloed heeft op het functioneren van de ledematen van het paard. Net als bij de paardensportmasseur is osteopathie geen beschermde titel. Er zijn verschillende opleidingen tot osteopaat. Maar ook hier geldt dat een gedegen opleiding tijd en veel inspanning kost. De goede opleidingen duren minimaal drie jaar voordat je jezelf osteopaat kunt noemen. Gezien de verstrekkende kennis die je moet beheersen, heb je meestal een vooropleiding nodig op HBO-niveau.